Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie

Directeur IOB bespreekt sleutels voor het ontwerpen van doelmatige publiek-private partnerschappen

Publiek-private partnerschappen leveren impact op, maar zouden beter kunnen aantonen wat de toegevoegde waarde is van het opzetten van een publiek-privaat partnerschap constructie. In veel samenwerkingsconstructies is niet goed vastgelegd hoe de risico's, middelen en taken van de samenwerking verdeeld worden. De effectiviteit (kosten en opbrengsten) van publiek-private partnerschappen zou een grotere rol mogen spelen bij het bepalen of zo'n samenwerking al of niet wordt aangegaan.

Dat vertelde Ruerd Ruben, directeur van IOB, op de sessie 'Transparantie in ontwikkelingsbeleid' van de conferentie Policies & Practices. Building a bridge between concept and experience (Beleid & Praktijk: Een brug bouwen tussen plan en ondervinding).

De sessie werd op 6 november 2013 in Brussel gehouden, in de cyclus 'Het ontwerpen van publiek-private partnerschappen in hulpverlening ten behoeve van het algemeen belang'. Overige hoofdspreker was professor Massimo Massi Benedetti, voormalig vice-voorzitter van de Internationale Diabetes Federatie. Het ontbijtdebat werd geleid door Nicolas Vincent, journalist. Een reactie werd gegeven door Jeroen Hardenbol van BusinessEurope.

Een verslag van deze sessie is hier te vinden. Een videoverslag staat hieronder.

Zie ook de IOB studie 'Public-Private Partnerships in developing countries. A systematic literature review' en Nederlandstalige nieuwsbrief.

Zoeken